Joepie en Suzy.

Sylvain Tack

Elke zondag hebben we in het programma een radiofiguur te gast die we – een beetje al schertsend – na een uitgebreid gesprek bijzetten in de Galerij der Radiofieten. De man/vrouw die dan te gast is, dient te voldoen aan een aantal voorwaarden. Samengevat: hij/zij moet wat betekend hebben voor de radio.

Het is echtwaar doodzonde dat we Sylvain Tack niet meer kunnen uitnodigen. Sylvain is de man die o.m. de uitvinder was van de Suzy Wafels, de Joepie en niet in het minst van de Vlaamse piratenzender Mi Amigo. Voor mij blijft hij voor altijd de man die de ballen had om op 1 september 1974 een dikke neus te zetten in de richting van de overheid, maar ook wel naar de Ollanders van Radio Veronica en Radio Noordzee die de dag daarvoor de pijp aan Maarten gaven en netjes uit de lucht gingen. Sylvain zei ongeveer iets als: ‘Kust ze jongens, pak me dan als je kan’ en hij vertrok richting illegaliteit en richting Spanje.

Dat soort mannen hebben bij mij altijd wel een streepje voor, in hoeveel gevangenissen ze later ook nog gezeten mogen hebben omdat ze een domme fout hebben begaan. Ja, drugs smokkelen is niet echt van het verstandigste dat een mens kan doen.

Anyway. Sylvain Tack is een naam die niet mag worden vergeten, ook al kunnen we hem nooit meer vragen als centrale gast in Zondag Zondag. Een paar jaar geleden was Jean-Luc Bostyn van Radiovisie van plan om een film te maken over het leven van Sylvain. Er is nog niets gekomen van dat stoutmoedige plan. Ook dat is echtwaar doodzonde. Jean-Luc man, ik zal een tip geven: maak gebruik van de moderne technieken om je plan te verwezenlijken. Doe een beroep op alle mogelijke fans van de piratenzenders en financieer de hele zaak d.m.v. crowdsourcing. Er zijn genoeg projecten die tegenwoordig verwezenlijkt worden met geld van de mensen die willen dat die projecten er komen. Dus het kàn. Ik nodig je hierbij uit om gratis reclame te komen maken in ons programma, als je mocht besluiten om het die manier te proberen. En terzijde: jij bent ook één van de mannen die zeker een plaats mogen krijgen in de Galerij der Radiofieten. Wat jij met je Radiovisie indertijd betekende voor het medium, is niet niks.

Ah ja, hoe kom ik hier nu eigenlijk op?
Welnu, iemand die het goed met mij meent, stuurde mij een link naar een nieuwsuitzending op Ring TV. Het fragment gaat over de geplande film waar ik het over had. En de presentator van dienst is Geert Van Hassel, een man waaraan ik goeie herinneringen  heb overgehouden uit mijn Donkere Periode bij Family Radio in Brussel. Geert jongen, bedankt om nog eens aan Sylvain te denken. Joepie!

(Geplaatst op 17 juni 2015)

Read 4 comments

Geef een reactie